Žuvų taukai – beveik nuo visų ligų

žuvų taukaiŽuvų taukai yra naudingi visoms amžiaus grupėms: vaikams, moterims ir  vaikams, senjorams ir nėščioms moterims. O kokią teigiamą naudą jie turi kiekvienai atskirai organizmo sistemai?

Širdies ir kraujagyslių sistemai

Žuvų taukai gali padidinti naudingojo didelio tankio cholesterolio koncentraciją kraujyje. Vartojant žuvų taukus, mažėja aterosklerozės ir su ja susijusių ligų: širdies infarkto bei smegenų insulto rizika. Jų pagalbos dėka nuo senatvės sustandėjusios arterijos tampa elastingesnės, lankstesnės, geriau reaguoja į kraujospūdžio pasikeitimus. Žuvų taukai mažina homocisteino – amino rūgšties darinio, sukeliančio trombų susidarymo grėsmę, – kiekį ir kraujo klampumą, krešėjimą, skystina kraują. Žuvų taukuose esančios omega-3 riebalų rūgštys mažina kraujospūdį. Kasdien valgant bent 30 g žuvies ar geriant 1 arbatinį šaukštelį žuvų taukų galima perpus sumažinti riziką patirti miokardo infarktą.

Sąnariams

Žuvų taukai efektyviai ir be šalutinio poveikio mažina reumatoidinio artrito simptomus: rytinį sąnarių sąstingį, patinimą. Vartojant omega 3 riebalų rūgštį neatsiranda nesteroidiniams priešuždegiminiams vaistams būdingas šalutinis poveikis. Vyresniems žmonėms judėjimo funkcija sutrinka ir dėl pablogėjusios kraujotakos, kurią sukelia kojų kraujagyslių aterosklerozė. Tuo tarpu vitaminas E, neutralizuodamas laisvuosius radikalus, gerindamas kojų kraujotaką ir aprūpinimą deguonimi, gali sušvelninti kojų skausmus. Šis vitaminas, esantis žuvų taukuose, ypač naudingas. Sąnarių uždegimą omega 3 žuvų taukai malšina dviem būdais: visų pirma, jie mažina uždegimo pirmtakų patekimą į ląsteles, taip apsaugodami nuo uždegimo formavimosi.

Odai

Be vitamino E, esančio žuvų taukuose, nesusidaro naujos odos ląstelės, blogiau gyja žaizdos. Žmonės, valgantys daug žuvies, dažniau išvengia žvynelinės.

Kvėpavimo takų ligoms

Omega 3 riebioji rūgštis slopina uždegimą bronchuose ir gerina plaučių būklę bei funkcinius plaučių rodiklius pacientams, sergantiems bronchine astma, bei slopina uždegimą broncho sienelėje, todėl bronchai tampa mažiau jautrūs alergenų poveikiui, dėl ko astmos priepuoliai tampa retesni ir ne tokie stiprūs.

Nervų sistemai

Omega 3 riebiųjų rūgščių vartojimas ryškiai sumažina depresijos simptomus bei turi įtakos atminčiai gerinti. Omega 3 riebiosios rūgštys, esančios žuvų taukuose, gali atitolinti nepagydomos Alzhaimerio ligos išsivystymą ir progresavimą.

Endokrininės sistemos ligoms

Vartojant žuvų taukus mažėja trigliceridų kiekis sergantiems pirmo tipo cukriniu diabetu,  padeda mažinti nutukimą. Taip pat žuvų taukai gerina glikemijos kontrolę sergant 2 tipo cukriniu diabetu.  Įrodyta, kad žuvų taukai – puiki jodo trūkumo sukeliamų sutrikimų profilaktikos priemonė.

Akims

Žuvų taukai apsaugo nuo gliaukomos ir stiprina regėjimą, padeda apsaugoti akies tinklainę nuo pažeidimų cukrinio diabeto metu. Omega-3 RR yra nepaprastai svarbios regėjimo aštrumui, nes jos yra svarbiausia sudėtinė visų impulsą perduodančių ląstelių membranų sudėtinė dalis tiek akių tinklainėje, tiek ir pačiose smegenyse.

Moterims

Žuvų taukai reikalingi nėščioms ir žindančioms moterims, nes jie ne tik apsaugo kūdikį nuo rachito, bet ir pagerina moters savijautą, sustiprina jos imunitetą. Nėštumo ir laktacijos metu vartoti žuvų taukai pagerina vaikų protinę raidą ir padidina jų intelekto koeficientą. Nėščios moterys turi kiekvieną dieną vartoti Omega-3 riebalų rūgštis, nes didina sėkmingo gimdymo tikimybę.  Reguliariai vartojami žuvų taukai sumažina priešmenstruacinio sindromo (PMS) simptomus. Žuvų taukai gerina medžiagų apykaitą (metabolizmą), yra naudingi bet kokio amžiaus moterims, ypač dirbančioms protinį darbą. Jų vartojant sulėtėja senėjimo procesai organizmo ląstelėse ir ilgiau išsaugoma jaunystė. Omega-3 PRR ir produktai, kuriuose jų yra gausu, gali sumažinti krūties vėžio riziką, taip pat tai aktyvina fermentus, kurie yra atsakingi už „riebalų deginimą”, palaiko sveikus plaukus, nagus, odą ir gleivines.